Novosti

21. rujna 2022.

Vraćanje izgubljenog sjaja: kako pomladiti kožu vrata

Područje vrata osjetljivo je, a sadrži strukture od vitalnog značaja za naš život. S druge strane, koža vrata izložena je pogledima te se često postavlja pitanje kako je učiniti atraktivnijom.

Koža vrata, kao i lica, neminovno stari. Bore na vratu su znak stvarnog starenja jer se u pravilu ne javljaju prije 40-ih i 50-ih godina života. Naravno da postoje izuzeci koje možemo pripisati genetici, metabolizmu, zdravlju osobe i životnim navikama.

Što se može, a što ne može izbjeći?
Uzrok bora na vratu je, općenito, gubitak elasticiteta kože te njezino izlaganje UV zračenju. Pušenje šteti svim organima, a kožu postaruje. No, na vratu možete „zaraditi“ i preuranjene bore zbog stalnog držanja glave u pognutom položaju gledajući mobitel. Stoga odmah usvojite mjeru prevencije i držite svoj mobitel u razini očiju.

Promjene kože događaju se na površini, ali i ispod površine u kemijskom smislu. Smanjuje se produkcija kolagena i proteina koji služe za njihovo povezivanje. S druge strane, metabolizam se usporava, pa je razgradnja štetnih tvari sporija, a hormonalne promjene čine kožu tanjom i bez sjaja.

Nekad su žene nosile marame oko vrata ili glomazan nakit da bi pokrile bore na vratu. No, danas možemo učiniti puno više. Zdrave navike trebale bi biti osnovne, no može se malo pribjeći nadomjesku mladosti – filerima. I to boosterima. Njih prve stavljamo u postupke kojima umanjujemo bore na vratu jer su jedini dugotrajni i učinkoviti.

Područje vrata u medicini je vrlo zahtjevno, kako u površinskom dijelu tako i dubljem, mjesto na kojem se spašava život, pruža prva pomoć, otvara put za disanje i pruža prilika za preživljenje.

Izazovi injektiranja filera u vrat
Strukture vrata koje se nalaze ispod tkiva kože su od vitalne važnosti i smještene vrlo blizu tom tkivu. Upravo zbog uske granice spomenutih tkiva vrlo je važno procijeniti pravilan prostor za injektiranje „novog sloja“ koji će popraviti izgled površinskog sloja, odnosno kože.

Dodatni problem čini izuzetno mali razmjer djelovanja. Tu se radi o prosječno tri do pet milimetara. U taj prostor se unosi tzv. „booster” dermalni filer sa zadaćom da ga popuni i podigne kožu, a time se bore izravnavaju i postepeno nestaju.

To nije nimalo lak posao te zahtjeva vrijeme, dakle strpljenje. Postupak se radi u četiri navrata u periodu od četiri tjedna. Rezultati će biti vidljivi u smislu poboljšanja prijašnjeg stanja, a sa svakim novim tretmanom sve su bolji.

Strpljenjem do rezultata
Minucioznim i preciznim postupkom injektiranja hijaluronskog filera u područje vrata vraća se ravna površina. Važno je početi s tretmanom odmah po pojavi prvih bora, pa će uspjeh i zadovoljstvo klijenta biti veće. Oni će u tri tretmana nadomjestiti izgubljen volumen zbog smanjene produkcije kolagena i proteina.

Ako niste strpljivi i realni vezano uz svoj izgled, malo je vjerojatno da ćete biti zadovoljni boosterima. S druge pak strane, svaka godina donosi nove tragove u vašem životu i koža je njihov odraz. Fileri će malo zamaskirati tragove, no nemojte dopustiti da ih u potpunosti uklone. Time se gubi prirodnost izgleda, a ona je kraljica ljepote. Nosite dostojanstveno proživljene godine i uživajte u vlastitoj ljepoti.

Što još možemo učiniti?

  • Od zdravih navika preporučuje se povremeno konzumiranje vitamina A, C i E u trajanju po tri mjeseca. Vitamine uvijek kupujte odvojeno, ne u kombinacijama
  • Kolagen je danas primjenjiv i u tabletama, pa može i njegova primjena pomoći u poboljšanju stanja kože, zglobova i mišića
  • Kožu vrata možete tretirati i laserom, uz preduvjet da koža nema pjega, odnosno hiperpigmentacija
  • Kreme i preparati na bazi retinoida pružit će privremeno osjećaj stezanja bora, no ne mogu učiniti više
  • Kirurško uklanjanje viška kože je pak zahvat koji se obavlja pod općom anestezijom, a s varijabilnim oporavkom i rezultatom

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”