Estetika lica

Dermalni fileri za učinkovito pomlađivanje zrele kože

U rukama stručnjaka, dermalni fileri predstavljaju siguran i izvrstan način za ublažavanje tragova vremena na licu. Otkrijte koji su najčešće korišteni dermalni fileri i što o njima trebamo znati 

Kada je riječ o dermalnim filerima, u današnje se vrijeme najčešće spominju oni hijaluronski, odnosno hijaluronska kiselina. Ona se već nalazi u našem tijelu, u zglobovima, očima i koži. Njezino svojstvo da „navlači“ vodu zbog kemijskog sastava, u primjeni daje koži osvježen, a u naravi hidratiziran izgled.

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?
Niti jedna krema ne može učiniti što može dermalni filer. Zašto? Upravo zato što krema prodire u površinski sloj kože, mjerljivo u nanometrima, a filer se injektira u sloj ispod kože od 0.1 – 0.5 centimetara. Neki se fileri injektiraju i dublje, ispod mišića lica, te se time licu vraća izgubljeni volumen.

No osim najčešće korištenih hijaluronskih filera, postoje i fileri koji sadrže hidroksiapatit u kombinaciji s kalcijem, a koji je također prirodni dio našeg tijela te se nalazi u kostima.

Učinci dermalnih filera
Svim dermalnim filerima je zajedničko da stvaraju novi kolagen te time pridonose čvrstoći lica, izravnavaju pliće i dublje bore, hidratiziraju kožu, te s vremenskim odmakom od 14 do 28 dana daju prirodan ljepši izgled lica.

Fileri mogu podići stanjene usne, podići udubljenja lica, smanjiti ili ukloniti zatamnjenja gornjih i donjih kapaka, smanjiti ili omekšati stare ožiljke, nadopuniti ili omekšati statičke bore, posebno donjeg lica. Statičke bore su one oko usana i uzduž lica, a posljedica su gubitka kolagena i elasticiteta kože.

Potrebno je znati da se nakon primjene prvog mililitra dermalnog filera lice neće značajno „popraviti“ jer se nedostatak volumena gomilao godinama, pa ga nije moguće odmah nadomjestiti. To je proces od nekoliko mjeseci tijekom kojeg se umjereno, postepeno nadoknađuje gubitak.

Koji su rizici primjene filera?
Moguće neželjene pojave nakon filera uvelike ovise o vrsti filera i stručnosti liječnika. Osip, crvenilo, oteklina i hematom (modrica) su privremene i uobičajene pojave te obično ne predstavljaju problem, niti su razlog nezadovoljstva klijenata. Opasne komplikacije kao propadanje kože i sljepoća su opisane u vrlo niskom postotku i mogu se pripisati nestručnosti.

Sigurnost dermalnih filera
Stručnjaci, odnosno iskusni estetski kirurzi koji se dugi niz godina bave primjenom dermalnih filera izabrat će provjerene i sigurne proizvode, savjetovat će klijentima one koji su za njih najbolji te će ih na odgovarajući način primijeniti. Preporučuje se učiniti face lift filerima u poliklinikama estetske medicine uz potvrdu koja sadrži naziv filera, datum isteka te kontrolni lot broj.

Fileri su dobar izbor za izravnavanje bora lica i udubljenja nastala starenjem, mogu ispraviti asimetrije lica te naglasiti željeni dio lica s izvrsnim rezultatima u rukama stručnog liječnika.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

U čemu se razlikuju botoks i dermalni fileri?

U današnje se vrijeme borimo protiv tragova starenja, ponajprije protiv bora, svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju. Pritom se učestalo vode rasprave o botoksu i dermalnim filerima.
Što izabrati? 

Botoks i dermalna punila danas su postali općeprihvaćen izbor tretiranja bora u gotovo svim dobnim skupinama. Zajednička karakteristika im je da se oba primjenjuju injektiranjem u određeno tkivo organizma. Ne postoji filer, a niti botoks kojeg biste mogli nanijeti kremom ili nekom kozmetskom metodom.
No, prije nego što će biti objašnjene razlike između ova dva preparata, svakako moramo reći nešto više o glavnom uzroku bora.

Ostarjela koža?
Ne, koža nije tkivo koje je odgovorno za stvaranje bora, barem nije glavno u tom procesu. Bore su, naime, posljedica onoga što se događa ispod nje.

Koža je naš najveći i najljepši organ, a sadrži više slojeva koji dubinom uključuju i druga tkiva. Upravo je najveća razlika između botoksa i filera ta što svako od tih sredstava treba primijeniti u drugi sloj, odnosno tkivo.

Botoks je preparat pogodan za izravnavanje sitnih bora (oko očiju, između obrva i na čelu), dok dermalni fileri rješavaju veće nedostatke – duboke bore, utonulo i obješeno lice te neujednačenost lica.

Fileri su temelj, a botoks je glazura, jedno bez drugoga ne mogu.

Činjenice o botoksu i filerima
Botoks je preparat, u potpunosti bezopasan u provjerenim rukama i ustanovi primjene, a koji privremeno paralizira mišiće, do četiri mjeseca. Time izravnava područja sitnih i mnogobrojnih bora. Područje njegove primjene je muskulatura lica.

Dermalni fileri se pak prema svom sastavu i gustoći, primjenjuju u potkožje i dublje slojeve. Mogu ići iznad ili ispod botoksa.

Anatomija se mora znati
Anatomija tkiva je ta koja određuje gdje će se koji od njih primijeniti. Dosad smo spomenuli tkiva i slojeve te njihovu složenost. Da bi mogla „živjeti”, tkiva moraju biti hranjena te imati mogućnost pokretljivosti. To im omogućuje krvožilni sustav, a glavni i odgovorni je centralni živčani sustav, odnosno živčevlje, živci.

Kako žile i živci prožimaju sva tkiva, izuzetno je bitno poznavanje anatomije i fiziologije, odnosno znanosti o funkcioniranju tkiva. Ako ne poznajete anatomiju i kako ona funkcionira, možete primjenom botoksa i filera učiniti nepopravljive posljedice.

Nije potrebno naglašavati gdje se to uči, primjenjuje i stječe iskustvo.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

alba-rubra-transparent

Misija i cilj Poliklinike Alba Rubra

Misija Poliklinike Alba Rubra je pružiti odraslima i djeci suvremenu dijagnostiku i liječenje bolesti ORL područja te pomlađivanje lica. Cilj nam je da uz pristupačne cijene omogućimo uspješno konzervativno i kirurško liječenje metodama minimalno invazivne kirurgije. Također dajemo konzultacije i druga mišljenja nakon obavljenih pregleda u drugim ustanovama.

Kontaktirajte nas
slobodno za
sve informacije


Za dr. Radetić:
+385 99 4961 071


Za dr. Baudoin:
+385 91 768 3905