Novosti

18. veljače 2022.

Dermalni fileri

Danas već općepoznati hijaluronski fileri, zapravo hijaluronska kiselina, je već u sastavu našeg tijela, zglobovima, očima i koži. Njezino svojstvo da navlači vodu zbog kemijskog sastava u primjeni daje koži osvježen, a u naravi hidratiziran izgled.

Niti jedna krema ne može učiniti što može dermalni filer. Zašto? Upravo zato što krema prodire na površinski sloj kože, mjerljivo u nanometrima, a filer se injektira u sloj ispod kože od 0.1-0.5 centimetara. Neki se injektiraju i dublje, ispod mišića lica te se time vraća izgubljeni volumen lica. Osim najprimjenjivanih hijaluronskih postoje tzv. hidroksiapatit u kombinaciji s kalcijem, također u sastavu naših kosti.

Druga vista filera je sintetički, poli L laktična kiselina, biokompatibilan, što znači da ga naše tijelo prepoznaje kao vlastiti tkivo. Injektira se u obliku kapljica za nešto zahtjevnije gubitke volumena lica. On je dugotrajan i može trajati do dvije godine. Polimetilmetakrilat je također sintetički filer korišten u prošlom  stoljeću.

Autologna transplantacija masti zahtjeva kirurški tretman, liposukciju, posebnim protokolom proces čišćenja te ponovno injektiranje u jagodice, čelo, podočnjake ili druge djelove lica gdje je potrebno nadoknaditi volumen.

Svima je zajedničko da stvaraju novi kolagen i time pridonose čvrstoći lica, izravnavaju pliće i dublje bore, hidratiziraju kožu, te s vremenskim odmakom od 14 do 28 dana daju prirodan ljepši izgled lica. Potrebno je znati da nakon  primjene prvog mililitra dermalnog filera lice se neće značajno „popraviti“ jer se nedostatak volumena gomilao godinama, pa nije moguće odmah nadomjestiti sav volumen. To je proces od nekoliko mjeseci dok se umjereno, postepeno nadoknadi izgubljeno.

Što fileri mogu ispraviti?
Fileri mogu podići stanjene usne, podići udubljenja lica, smanjiti ili ukloniti zatamnjenja gornjih i donjih kapaka, smanjiti ili omekšati stare ožiljke, nadopuniti ili omekšati statičke bore, posebno donjeg lica. Statičke bore su one oko usana i uzduž lica, a posljedica su gubitka kolagena i elasticiteta kože.

Koi su rizici primjene filera?
Moguće neželjene pojave nakon filera uvelike ovise o vrsti filera i stručnosti liječnika. Osip, crvenilo, oteklina, hematom su privremene i uobičajene te obično ne predstavljaju problem i nezadovoljstvo klijenata. Opasne komplikacije kao propadanje kože i sljepoća su opisane u vrlo niskom postotku i mogu se pripisati nestručnosti.

Koji su fileri sigurni?
Svi su fileri Allergana i Galderme izvrsni s diskretnim razlikama u rezultatu. Te nijanse će najbolje učiniti iskusan estetski kirurg. Preporučljivo je učiniti face lift filerima u poliklinikama estetske medicine uz potvrdu koja sadrži naziv filera, datum isteka, kontrolni lot broj.

Fileri su dobar izbor za izravnjavanje bora lica i udubljenja nastala starenjem, mogu ispraviti asimetrije lica i naglasiti željeni dio lica s izvrsnim rezultatima u rukama stručnog liječnika.

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”