Novosti

27. srpnja 2022.

U čemu se razlikuju botoks i dermalni fileri?

U današnje se vrijeme borimo protiv tragova starenja, ponajprije protiv bora, svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju. Pritom se učestalo vode rasprave o botoksu i dermalnim filerima.
Što izabrati?

Botoks i dermalna punila danas su postali općeprihvaćen izbor tretiranja bora u gotovo svim dobnim skupinama. Zajednička karakteristika im je da se oba primjenjuju injektiranjem u određeno tkivo organizma. Ne postoji filer, a niti botoks kojeg biste mogli nanijeti kremom ili nekom kozmetskom metodom.
No, prije nego što će biti objašnjene razlike između ova dva preparata, svakako moramo reći nešto više o glavnom uzroku bora.

Ostarjela koža?
Ne, koža nije tkivo koje je odgovorno za stvaranje bora, barem nije glavno u tom procesu. Bore su, naime, posljedica onoga što se događa ispod nje.

Koža je naš najveći i najljepši organ, a sadrži više slojeva koji dubinom uključuju i druga tkiva. Upravo je najveća razlika između botoksa i filera ta što svako od tih sredstava treba primijeniti u drugi sloj, odnosno tkivo.

Botoks je preparat pogodan za izravnavanje sitnih bora (oko očiju, između obrva i na čelu), dok dermalni fileri rješavaju veće nedostatke – duboke bore, utonulo i obješeno lice te neujednačenost lica.

Fileri su temelj, a botoks je glazura, jedno bez drugoga ne mogu.

Činjenice o botoksu i filerima
Botoks je preparat, u potpunosti bezopasan u provjerenim rukama i ustanovi primjene, a koji privremeno paralizira mišiće, do četiri mjeseca. Time izravnava područja sitnih i mnogobrojnih bora. Područje njegove primjene je muskulatura lica.

Dermalni fileri se pak prema svom sastavu i gustoći, primjenjuju u potkožje i dublje slojeve. Mogu ići iznad ili ispod botoksa.

Anatomija se mora znati
Anatomija tkiva je ta koja određuje gdje će se koji od njih primijeniti. Dosad smo spomenuli tkiva i slojeve te njihovu složenost. Da bi mogla „živjeti”, tkiva moraju biti hranjena te imati mogućnost pokretljivosti. To im omogućuje krvožilni sustav, a glavni i odgovorni je centralni živčani sustav, odnosno živčevlje, živci.

Kako žile i živci prožimaju sva tkiva, izuzetno je bitno poznavanje anatomije i fiziologije, odnosno znanosti o funkcioniranju tkiva. Ako ne poznajete anatomiju i kako ona funkcionira, možete primjenom botoksa i filera učiniti nepopravljive posljedice.

Nije potrebno naglašavati gdje se to uči, primjenjuje i stječe iskustvo.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”