Novosti

30. lipnja 2023.

Kolagensko vrelo mladosti

Bez kolagena nema ni života ni pokretljivosti, a posebno ga spominjemo kada je riječ o starenju. Upravo kolagenu zahvaljujemo mladolik izgled naše kože.

Kolagen je protein ljudskog organizma koji cijelo tijelo drži u cjelini. Najzastupljeniji je i najvažniji jer pruža strukturnu podršku, elastičnost i snagu, bez njega nema života ni pokretljivosti. U koži je nezamjenjiv i kad ga nestaje, ona počinje starjeti.

Važan je, dakle, za čitav organizam, a koži je neophodan za mladolikost i njezinu obnovu, stvarajući vlaknastu mrežu u koju urastaju nove stanice. Na taj se način koža trajno obnavlja do menopauze.

Kolagen i hijaluronska kiselina
U menopauzi drastično dolazi do smanjena njegova stvaranja i počinju se stvarati bore. Tada je neophodno više hidratizirati kožu hranjivim kremama, ali i unositi kolagen u tabletama.

Uz kolagen se preporučuje i uzimanje vitamina A, B2, C i E te cinka. To su vitamini koji pomažu procesu regeneracije kože, kose i noktiju. Izaberite i kremu s hijaluronskom kiselinom jer će ona hidratizirati kožu te zajedno s kolagenom poboljšati čitavu strukturu.

Dakle, slična je priča i s hijaluronskom kiselinom. Nje ima u našem tijelu, no s godinama se smanjuje njezina produkcija. Hijaluronska kiselina privlači vodu, a s kolagenom čini punoću tkiva, pa tako i kože. Krema s hijaluronskom kiselinom djeluje lokalno na kožu, a učinak traje nekoliko sati. Tablete će djelovati generalizirano, upijajući se u sve stanice i potičući nove na produkciju. Da bi se postigao učinak, potrebno ih je uzimati barem tri mjeseca uzastopce.

Danas kad je način života ubrzan, na raspolaganju je i tretman brzog unosa kolagena, odnosno primjena putem dermalnih filera. Direktnim unošenjem u sloj kože i ispod nje, dermalni fileri postižu snažan učinak. Kolagen i hijaluronska kiselina sudjeluju kao nerazdvojni dvojac u stvaranju elastina i novih stanica, a za obnavljanje tkiva potrebno je do četiri tjedna nakon unosa.
Tipovi kolagena

Razlikujemo pet tipova kolagena:

  • Tip I čini 90% čitavog kolagena te sastavlja kožu, kosti, tetive i ligamente
  • Tip II se nalazi u elastičnoj hrskavici zglobova
  • Tip III je dio mišića, arterija i organa
  • Tip IV se nalazi u sloju kože
  • Tip V je zastupljen u bjeloočnici, nekim slojevima kože i kosi
  • Tipovi I i III su dva glavna kolagena kože i najbolji su za sprječavanje bora

 

Zaključno
Koža je složen i naš najveći organ. Sačinjena je u tri sloja i zapravo je širih dimenzija nego što se to čini. Tu širinu čine kolagen sa stanicama i hijaluronskom kiselinom. Stanice, fibroblasti, izgrađuju tkivo. Hijaluronska kiselina drži vodu, a kolagen sve skuplja u cjelinu poput ljepila.

I ta struktura funkcionira sve dok uslijed hormonalnih promjena, menopauze, ne dođe do prestanka. Ne u potpunosti, no u znatnoj mjeri. Činit će vam se da ste preko noći dobili bore ili udubine lica. Sve je to fiziološki na što moramo biti spremni.

No, ako poželite prkositi promjenama, možete početi s unosom dodatnog kolagena u tabletama, mogli biste izgledati mlađe.

Nemojte zaboraviti osigurati i dovoljno fizičke aktivnosti, sna te zdrave prehrane, a za koje ljeto pruža idealne uvjete. Najesen, kad se vratite svježi i odmorni, možda podignete ljestvicu te se odlučite i na aplikaciju dermalnog filera.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”