Novosti

21. srpnja 2022.

Što učiniti ako ozlijedite grlo hranom?

Ozljede grla hranom su najčešće uzrokovane oštrim zalogajima ili vrućom hranom i pićima, ali nerijetko su povezane i s podležećim bolestima

Kada je riječ o dermalnim filerima, u današnje se vrijeme najčešće spominju oni hijaluronski, odnosno hijaluronska kiselina. Ona se već nalazi u našem tijelu, u zglobovima, očima i koži. Njezino svojstvo da „navlači“ vodu zbog kemijskog sastava, u primjeni daje koži osvježen, a u naravi hidratiziran izgled.

Kad govorimo o ozljedama grla hranom, u anatomskom smislu mislimo na ozljedu usne šupljine i ždrijela. Ozljede grla hranom su najčešće uzrokovane oštrim zalogajima ili vrućom hranom i pićima, ali nerijetko su povezane i s podležećim bolestima koje mogu doprinijeti tim ozljedama.

Bolesti i stanja koja povećavaju rizik
Primjerice, češće su ozljede kod osoba u fazama virusnih ili bakterijskih upala ždrijela, kao što su virusni i bakterijski faringitis ili tonzilofaringitis, zatim u ljudi s gljivičnim upalama usne šupljine te u onih s laringofaringealnim refluksom kod kojih kiselina iz želuca bježi u ždrijelo i usnu šupljinu te ju čini ranjivijom. Tu su i ljudi s karcinomima usne šupljine i ždrijela, te osobe s promjenama sluznice ždrijela i usne šupljine zbog neke terapije, a najčešće je tijekom kemo ili radio terapije.

Općenita pravila prevencije
Posebno je važno tijekom spomenutih bolesti koje imaju odraz na sluznicu usne šupljine, jezika i ždrijela:

  • izbjegavati tvrdu i krutu hranu kao što su čips, neke sjemenke i neko voće i povrće,
  • jela i pića ne smiju biti vrući,
  • treba izbjegavati začinjenu hranu koja može doprinijeti ozljedama kod spomenutih bolesti,
  • treba izbjegavati hranu u octu i citruse, alkoholna pića i kavu.

Pušenje kao loš čimbenik u tim situacijama ne treba niti spominjati.

Što učiniti nakon ozlijede?
Preporučena hrana kod ozljeda sluznice ždrijela i usne šupljine treba biti mlaka, mekana i kremasta te je preporučeno piti samo mlaka pića.

Treba liječiti podležeće bolesti ovisno o uzročnicima; primjerice, antibioticima kod bakterijskih infekcija, antimikoticima kod gljivičnih infekcija te inhibitorima protonske pumpe kod bolesnika s laringofaringealnim refluksom.

Kod lezija u ždrijelu i usnoj šupljini pomaže grgljanje nekih otopina na bazi joda ili ekstrakata određenih biljaka te korištenje gelova s anestetikom (primjerice, lidokainom) ili s biljnim ekstraktima.

Općenito, promjene stila života i prilagodba tegobama pomažu u bržem cijeljenju sluznice.

Riblja kost u grlu
Jedan od čestih razloga hitnog javljanja liječniku jest strano tijelu u grlu. Najčešće se radi o ribljoj kosti koja se zabode u mandule, korijen jezika ili negdje u donjem dijelu ždrijela i to zahtijeva hitni odlazak liječniku obiteljske medicine koji, ako ne može odstraniti strano tijelo, bolesnika šalje hitno otorinolaringologu.

Ova situacija se gotovo u epidemijskim razmjerima javlja na Badnjak, a nešto rjeđe na Veliki petak kad velik broj ljudi konzumira ribu.

Kada se javiti liječniku
Savjet liječnika treba potražiti ako bolovi pri gutanju ili čak i neovisno o gutanju, a najčešće su to grlobolje, bolnost jezika i sluznice usne šupljine te osjećaj stranog tijela u grlu traju duže od 14 dana. Također se treba javiti liječniku ako postoje ranice u usnoj šupljini i ždrijelu ili čak vrijedovi koji ne prolaze u razdoblju od dva tjedna.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”