Novosti

22. veljače 2023.

Treba li nas zabrinuti iznenadna pojava kvržice na vratu?

Kvržica na vratu je u većini slučajeva dobroćudna promjena, ali je zbog moguće maligne dijagnoze ne treba zanemariti, posebice kod odraslih osoba

Možda nema niti jedan klinički nalaz u medicini toliko široku diferencijalnu dijagnozu kao kvržica na vratu. Nevjerojatan je dijapazon ozbiljnosti tih dijagnoza, od bezazlene potkožne promjene do čvora koji je pokazatelj zloćudne bolesti u svojoj zadnjoj fazi.

Također treba u drugom kontekstu sagledavati kvržice na vratu kod djece i kod odraslih. Kod djece je to često normalna konstitucijska značajka budući da su djeca limfatične konstitucije, a ti su limfni čvorovi odraz njihovog pozitivnog imunosnog odgovora te izgradnje imunosnog sustava.

Stoga zapravo gotovo svako dijete vrtićke dobi ima opipljive limfne čvorove na vratu koji se pojavljuju ili se povremeno povećavaju oni postojeći. Kod odraslih je pojava kvržice na vratu nešto što zahtijeva ozbiljniji dijagnostički pristup jer se tu češće može raditi o ozbiljnoj bolesti. Ipak, treba naglasiti da su kvržice na vratu puno češće dobroćudne promjene.

Povećanje limfnih čvorova
Limfni čvorovi su kvržice na vratu koje su kod djece sasvim normalna pojava. Osim što su prisutni kao dio „normalne” građe djeteta, mogu se javljati kao odraz imunosne aktivnosti uslijed neke upalne bolesti u području glave i vrata.

Vrlo često je riječ o akutnim infekcijama gornjih dišnih putova koji se u zdrave djece mogu godišnje javljati i šest do osam puta. Većina tih upalnih bolesti su upale grla, sinusa, uha ili upalni procesi u usnoj šupljini povezani s karijesom.

Upale u žlijezdama slinovnicama ili kamenac koji remeti otjecanje sline iz žlijezda slinovnica (najčešće submandibularne žlijezde) se može manifestirati kao kvržica na vratu. Limfni čvorovi mogu biti povećani i zbog infekcije kao što je to slučaj u vrlo čestoj infektivnoj mononukleozi, pa i tu nalazimo povećane limfne čvorove.

Promjene na koži vrata
Osim spomenutih limfnih čvorova, kvržice na vratu mogu biti neka bolesna promjena na koži vrata kao što su ateromi, odnosno povećane lojne žlijezde.

Promjene na štitnjači
Nerijetko se promjene na štitnjači mogu prikazati kao kvržica na vratu. I to može biti obična dobroćudna promjena u tkivu štitnjače koja se događa sa starenjem, ali i ozbiljna maligna bolest.

Promjene u mišićima vrata
U vratnim mišićima mogu nastati promjene koje se manifestiraju kao kvržice. U starijih je riječ o degenerativnim promjenama kao što su kalcifikati, a u mlađih ljudi, posebice sportaša, mogu biti posljedica rupture mišića ili krvarenja u mišiću zbog pretjeranog vježbanja.

Prirođene anomalije
Kod djece i mlađih ljudi su moguće i kongenitalne anomalije koje se ne moraju uvijek manifestirati pri rođenju. To su ciste škržnih lukova ili lateralne ciste vrata, tzv. medijalna cista vrata vezana uz razvoj štitnjače te malformacije krvnih i limfnih žila koje zovemo hemangiomi i limfangiomi.

Kod odraslih su dobroćudne kvržice promjene potkožja kao što su lipomi – nakupine masnog tkiva i fibromi koji su građeni od vezivnog tkiva.

Maligne bolesti
Ono zbog čega moramo biti vrlo oprezni jest moguća povezanost nekih kvržica s malignim bolestima. To je puno češće u odraslih nego u djece. Ili se radi o bolestima limfnog sustava kao što su limfomi, bolestima krvnog sustava kao što je leukemija ili o nekim malignim bolestima kod kojih je kvržica na vratu metastaza neke maligne bolesti uglavnom u području glave i vrata.

Kada se javiti liječniku?
Svaka kvržica na vratu koja je upaljena u smislu da se crveni i da je bolna te da se ne smiruje u roku od 48 sati, zahtijeva odlazak liječniku primarne zaštite. Kvržica na vratu koja nije upaljena ali traje duže od šest tjedana također zahtijeva odlazak liječniku primarne zaštite koji će odučiti treba li daljnja obrada.

Obrada se sastoji od kliničkog pregleda otorinolaringologa i kirurga glave i vrata te nekih dodatnih radioloških obrada kao što su ultrazvuk vrata te magnetska rezonancija ili CT. Najviša razina obrade je punkcija čvora s ciljem postavljanja citološke dijagnoze ili pak odstranjenje čvora zbog postavljanja patohistološke dijagnoze.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”