Novosti

21. siječnja 2022.

Kako se ispravno liječi „ljepljivo uho“?

Sekretorni otitis je stanje koje nastaje nakon preboljele akutne upale srednjeg uha. Nerijetko se zbog njega kasnije neopravdano propisuju antibiotici

Tipična priča vezana uz sekretorni otitis je otprilike ovakva. Dijete tek krene u vrtić i već u 9. mjesecu dobije upalu srednjeg uha koja se zaliječi s antibiotskom terapijom. Međutim, nakon liječenja zaostane sekret u srednjem uhu što nazivamo sekretorni otitis. Jednom do dva puta mjesečno to se stanje akutizira i svaki puta se proglasi da dijete ponovno ima upalu uha. No, zapravo je riječ o jednoj istoj upali uha koja nije bila izliječena, već samo zaliječena.

I najgore u svemu tome jest što se odmah daje antibiotik. U velikom postotku slučajeva antibiotska terapija nije potrebna, osim ako postoje izraženi simptomi poput visoke tjelesne temperature i općeg lošeg stanja djeteta. Čak i kada uho procuri, u mnogim slučajevima sistemska antibiotska terapija nije potrebna, već samo lokalna terapija „curećeg“ uha u vidu ispiranja uha i antibiotskih kapi. Česta bolest djeteta zbog koje ne ide u vrtić, česte antibiotske terapije, slabiji sluh djeteta i strah da će dijete oglušiti… Sve to izrazito uznemiruje roditelje. Ali krenimo od početka.

Sekretorni otitis je stanje, a ne bolest

Rezidualni sekretorni otitis je stanje koje nastaje nakon preboljele akutne upale srednjeg uha. Smatra se da je do tri mjeseca normalno da u srednjem uhu nakon upale još postoji sekret koji se spontano (sam od sebe) odstrani kroz Eustahijevu tubu u tom razdoblju.

Ako se to ne dogodi, taj takozvani rezidualni sekretorni otitis postaje nova dijagnoza, odnosno sekretorni otitis. U slučaju sekretornog otitisa prisutan je gust, ljepljivi sekret, iz čega proizlazi naziv „ljepljivo uho“ (eng. glue ear).

Dijete neće oglušiti

Taj sekret uzrokuje oslabljen sluh zbog kojeg je moguće da postoji i poremećaj izgovora. Nerijetko dijete sa sekretornim otitisom mijenja neke glasove s drugima budući da dijete krivo čuje, pa kaže, na primjer, lodta umjesto lopta ili buglica umjesto kuglica i slično. Prisutni su i povremeni bolovi koji su posljedica pritiska sekreta u uhu na bubnjić.

Dijete zbog slabijeg sluha može biti nervozno zbog problema u komunikaciji ili imati problema u praćenju nastave (ako je riječ o školarcu), premda je sekretorni otitis uglavnom stanje predškolske djece. Roditelji imaju uglavnom neopravdan strah da će dijete zauvijek slabo čuti ili da će postati gluho.

Česte „akutne upale uha“ koje to nisu

Nezgodna strana tog stanja je što je sekret u srednjem uhu podloga za „akutizaciju“ upale srednjeg uha (upala ponovno „bukne“). To se može dogoditi tijekom svake respiratorne infekcije gornjih dišnih putova pri kojoj je začepljen nos zbog sekreta i otekline sluznice.

S obzirom na to da su kod vrtićke djece česte respiratorne infekcije, da ne kažem stalne, vjerojatnost akutizacije sekretornog otitisa je velika. Tako se kod jednog dijela djece to i događa. Oni imaju svaki mjesec ili češće „akutnu upalu uha“ koja to zapravo i nije u pravom smislu te dijagnoze, kao što je prije i objašnjeno.

Sklonost nastanku sekretornog otitisa može biti povezana s hipertrofijom treće mandule.

Postavljanje dijagnoze

Sekret u srednjem uhu se dijagnosticira s otorinolaringološkim pregledom i timpanometrijom, bezbolnom pretragom kojom se mjeri tlak u srednjem uhu i dokazuje prisutnost sekreta.

Moguće komplikacije

Rijetko se događa da sekretorni otitis postane kronični otitis koji zahtijeva ozbiljan terapijski pristup s „velikom“ operacijom uha. Također je izrazito rijetko da sekretorni otitis uzrokuje trajno oštećenje sluha.

Obje komplikacije sekretornog otitisa su uglavnom moguće nakon dugotrajnog stanja u trajanju duže od godinu dana u djece koja nisu pod medicinskom kontrolom.

Liječenje u akutnoj fazi

  • Liječenje se u akutnoj fazi (ako nisu izraziti opći simptomi kao što je visoka temperatura ili opće loše stanje djeteta), provodi simptomatskom terapijom, dakle, bez antibiotika.
  • Daju se dekongestivne kapljice, odnosno sprejevi za nos te se nos ispire s fiziološkom otopinom
  • Protiv bolova i za snižavanje temperature se daje ibuprofen i/ili paracetamol
  • Ako je uho procurilo, potrebno je učiniti toaletu s fiziološkom otopinom ili bornom vodom i nakon toga ukapavati neke antibiotske kapljice u uho nekoliko dana do prestanka curenja uha

Ako se stanje ne poboljša u roku od 72 sata ili ako se pogoršava, potrebno je javiti se liječniku koji će razmotriti potrebu za antibiotskom terapijom ili čak hitnim kirurškim liječenjem, odnosno postavljanjem ventilacijskih cjevčica.

Antibiotske kapljice se ne kapaju u uho ako uho nije procurilo. U tom slučaju se mogu s ciljem prevencije i liječenja radije koristiti analgetske kapi, odnosno sprejevi na biljnoj bazi ili neke supstancije s anestetikom.

Liječenje u mirnoj fazi

U mirnoj fazi sekretornog otitisa daju se sekretolitici u obliku sirupa ili granula. To se daje po tri tjedna, potom se napravi pauza od mjesec dana, pa se kura ponavlja. Zadatak mukolitika je da razrijedi sekret u srednjem uhu i da mu omogući da iscuri kroz Eustahijevu cijev u nosno ždrijelo.

Istovremeno je dobro puhati autoinflacijske balone. To su baloni koji su pušu na nos pri čemu se otvara Eustahijeva cijev, što također omogućava istjecanje sekreta iz srednjeg uha. Da bi se ordinirali ti baloni, potrebno je da dijete zna dobro ispuhati nos. No oni se ne smiju koristiti kada je dijete u infektu, pa u nosu ima sekreta.

Dobro je sprejati u nos hipertoničnu otopinu sa ksilitolom, ekstraktom iz jagoda za kojeg postoje dokazi da djeluje kod sekretornog otitisa.

Ako ne dođe do poboljšanja nakon šest mjeseci, indicirano je postavljanje ventilacijskih cjevčica za što je potrebno javiti se otorinolaringologu. Vrlo često se istovremeno s postavljenjem ventilacijskih cjevčica u bubnjiće učini i odstranjenje treće mandule, tzv. adenoidektomija.

Mogućnost spontanog izlječenja

To razdoblje promatranja djeteta od šest mjeseci se može i produžiti, pogotovo ako šestomjesečni rok istječe početkom proljeća ili ljeta. Naime, kod sekretornog otitisa veliku ulogu u izlječenju imaju klimatski uvjeti. Sekretorni otitis je problem hladnih mjeseci u sezoni respiratornih infekcija, a tijekom toplijeg dijela godine, ako i kada dijete ima priliku kupanja (pogotovo boravka na moru), može doći do spontanog izlječenja sekretornog otitisa, što nije rijetkost. Iz tog razloga se promatranje produžuje do jeseni.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji s portalom “ADIVA – vaš portal za zdravlje”